Konya'nın en popüler 14 gezilecek yeri

Konya'nın en popüler 14 gezilecek yeri

Türkiye'nin en ünlü dini, tarihi turistik mekanlarından biri olan ve 13. yüzyılda yaşamış ünlü tasavvuf alimi Mevlana Celaleddin Rumi'nin mezarınının olduğu bir şehir.

Türkiye tarihinin derinliklerine dalmak isteyen turistler için Konya, Selçuklu sultanlığının sanat ve mimarisinin önemli bir yüzü konumunda olan şehrin müzeleri ve anıtları ile ziyaret edilecek en iyi yerlerden biridir.

UNESCO listesindeki Çatalhöyük kazı alanı , dünyada şimdiye kadar bulunan en büyük Neolitik yerleşim yeridir. Sille köyü ise, şehrin gürültüsünden uzak tarihi bir mekan.

Mevlana Müzesi

Konya'nın sembolü, 13. yüzyıl tasavvuf şairi ve filozof Mevlana Celaleddin Rumi'nin türbesini barındıran bu tekke (tasavvuf zaviyesi) kompleksidir. Müze, gül bahçeleri içinde yer almaktadır.

Mevlana'nın mezarı en uçta, yakın aile ve müritlerinin mezarları ile çevrilidir. Semahane (derviş törenlerinin yapıldığı salon) hemen soldadır ve eserler de burada seregilenir.

Türbenin avlusunun karşısında, derviş yaşamını gösteren ve tasavvuf mensuplarının yaşadığı mekanlara bağlı olan ve dervişlerin hayatı hakkında eşyalar da içeren tekke mutfağı da yer almaktadır.

turkey-konya-mevlana-museum.jpg

Konya'da semazenler

Semazenlerin yurdu olan Konya, bu manevi törenin icrasını görmek için Türkiye'nin en iyi yeridir.

Semazenlerin törenine sema denir ve Mevlevi tarikatının (diğer bazı tarikatlarla birlikte) sufilerinin ana ibadet ritüelidir. Semazen, dervişlerin kendilerini Allah'a yaklaştırdığına inandıkları bir dua ve meditasyon şeklidir.

Konya'da sema izlemek için iki seçeneğiniz var: Yıl boyu cumartesi günleri, saat 19.00'da Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen gösteriler. Yaz aylarında (yaklaşık Haziran-Eylül arası) Mevlana Müzesi'nin gül bahçesinde saat 20.45'te başlayan sema gösterileri.. Her ikisi de ücretsizdir ve önceden rezervasyon gerekli değildir.

sema.jpg

Karatay Müzesi

Karatay Müzesi aslen medrese olarak kullanılmış ve 1251 yılında Selçuklu emiri Celaleddin Karatay tarafından yaptırılmıştır. Bina yakın zamanda restore edilmiştir. Halen Selçuklu emaye çini eserlerinin sergilendiği etkileyici bir müzedir.

Bir çini müzesini gezmek bir turistik cazibe gibi görünse de, binanın saf güzelliği Konya gezi güzergahında yapılacak en iyi şeylerden biri haline getiriyor.

İç duvarları muhteşem Selçuklu çini örnekleriyle kaplıdır ve ayrıca yakındaki arkeolojik alanlardan kazılan buluntuların seramik sergileri de vardır.

karatay-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.