Çayın tadı kaçtı

Ardı arkası kesilmeyen zamlardan çay da nasibini aldı. Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, “Çayın tadı kaçtı” dedi

2018 yılının Ağustos ayından itibaren etkisini gösteren ekonomik kriz, her sektörü de olumsuz etkiliyor. Çoğu sektör temsilcisi, ağır girdi maliyetlerinin altında ezilmekten ve ürettiği veya sattığı üründen eskisi gibi kâr elde edemediğinden dert yakınıyor. Bu anlamda Konya'da en dertli çalışan kesimin başında ise çay ocakları ve kahvehane işletmecileri geliyor.

“ÜZGÜNÜZ AMA KÖTÜ DURUMDAYIZ”

Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, önümüzdeki günlerde kıraathane çaylarına ve kahve fiyatlarına zam geleceğini, yeni bir fiyat tarifesi oluşturulacağını belirtti. Adil, “Üzgünüz ama kötü durumdayız Üyelerimizden ciddi bir şekilde bir fiyat güncellenmesi gelmesi isteniyor. Özellikle bu sıkıntılı süreçte, fiyat güncellenmesi yapmamak için çok direndik. Lakin ÇAYKUR’un açıkladığı yüzde 37 oranında ki zamdan sonra çay fiyatları etikete yansımadan bazı işletmeler çayları raflardan kaldırdı. Bizlerinde eski fiyattan çay alma gibi şansımız ortadan kalktı. Daha zam gelmeden kafalarına göre zam yaptılar. Bizler işletmelerimizde kaliteli çay kullanıyoruz. 55 lira olarak aldığımız çay 85 liraya çıktı. Bir bardak çayın maliyeti çok yüksek hale geldi. Kira, elektrik, doğalgaz bunlara ilave olduğu zaman ortaya çok yüksek maliyet çıkıyor. Bizim esnaflarımızın da geçindirmesi gereken ailesi var. Malum hayat şartları da buna eklenince çok zor bir tablo ortaya çıkıyor. Çayın tadı kaçtı artık. Aylardır biz direniyorduk zam yapmayalım diye lakin çaya gelen zam bizi fiyat güncellenmesi yapmaya mecbur bıraktı” ifadelerini kullandı.

“ZAMLARIN ÖNÜ ARKASI KESİLMEDİ”

Önümüzde ki günlerde bardak çayın fiyatının 4 lira olacağını açıklayan Adil şunları kaydetti:” Bu hafta aldığımız ürünü sonra ki hafta almamız mümkün değil. Çok sıkıntılar içerisindeyiz. Dolayısıyla önümüzde ki günlerde çay ocaklarında esnafa 3 lira vatandaşa 4 lira olmasını düşünüyoruz. Uygulamada zorluk çekeceğimizi biliyorum ama bizler diğer arkadaşlarımızla değerlendirmeler yaptıktan sonra 3,5 lira olarak sabitleyebiliriz. Bilindiği üzere zamların önü arkası kesilmedi. Dolayısıyla 3,5 lira yaptığımızda bizi kurtarıyor ama yarın yine zam geldiğinde sürekli çaya zam yapamayacağımız için istikrarsızlık ortaya çıkmış olacak. Bilindiği gibi fiyat güncellenmesi yapıldığında ‘müşterinin tepkisi ne olacak’ diye endişe duyuyoruz. Pandemi döneminde kahvehanelerimiz, kantinlerimiz, kafelerimiz 15-18 ay gibi bir süre kapalı kaldı. Birçok esnafımız borç batağında. Bir kısmıda dükkanını kapatmak zorunda kaldı. Bir şekilde işlerimiz başladı. İyi kötü insanlar evlerine ekmek götürmeye başladı. Malum konut ve kiralar bize de yansıyor. Esnafımızın birçoğu kiracı. Ayrıca bunun üzerine enerji maliyetleri ekleniyor. Şimdi ise zam üstüne zam gelince, maliyetler yükseldi zam yapmak zorunda kaldık.”

“ÇARESİZ KALDIK”

Şeker ve kahve de aynı sorunu yaşadıklarını dile getiren Adil,” Kahve 180-200 fiyat aralığında geziyor. Sargılı Küp şekerin kilosu 26 lira oldu. Çayda olduğu gibi zam gelmeden kafalarına göre fiyatını yükseltiyorlar. Böyle bir durumda ne yapmamız gerektiği konusunda çaresiz kaldık” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Merhaba

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri